prijzen
Frits Spits nummer 1 van de eeuw

Frits Spits is door een vakjury van de VARA Gids op 28 oktober verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw.

De jury noemt Frits Spits "een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio. Hij is gemaakt voor de radio". Spits wordt geprezen vanwege zijn vermogen om een breed publiek aan te spreken met zijn programma's. Sinds 2014 presenteert hij voor KRO-NCRV iedere zaterdagochtend op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij taalkwesties bespreekt en schrijvers en dichters interviewt.

meer prijzen

Nienke Plas wint Televizier Award

Nienke Plas heeft de Televizier Talent Award gewonnen voor haar programma Pretty & Single, dat afgelopen zomer is uitgezonden op NPO3. Pretty & Single draaide om zes single vrouwen die er prachtig uit zien, maar desondanks nog steeds single zijn. In het programma gaven deze vrouwen zich bloot en gingen op date zonder make-up.

10.000 euro voor Veluwse Wens Ambulance

De Stichting Veluwse Wens Ambulance uit Elburg op 2 november heeft de hoofdprijs, een bedrag van 10.000 euro, gewonnen in de Actie Warm Hart van KRO-NCRV. De Veluwse Wens Ambulance biedt kosteloos liggend vervoer aan voor ernstig zieke en terminale patiënten om hun wens in vervulling te kunnen laten gaan. Met deze prijs kunnen de vrijwilligers van de ambulance voor meer patiënten op de Veluwe wensritten verzorgen. De Veluwse Wens Ambulance kreeg de meeste stemmen van de in totaal 17.000 uitgebrachte stemmen door de leden van KRO-NCRV en van de jury, bestaande uit directievoorzitter Peter Kuipers en de presentatoren Sander de Kramer en Annemiek Schrijver.

Open Data Award voor onderzoek naar zorgcowboys

Het datajournalistieke platform Pointer, het NPO Radio 1-programma Reporter Radio en onderzoekswebsite Follow the Money ontvingen 21 november de Stuiveling Open Data Award en €20.000 voor hun onderzoek naar zorgcowboys.
De jury was onder de indruk van "het goed uitgewerkte verhaal, dat maatschappelijk zeer relevant is en veel heeft losgemaakt." Het onderzoek naar zorgcowboys legde mogelijke fraude door zorgondernemers bloot, met behulp van open data. Dankzij dit onderzoek en de onthullingen die daaruit volgden hebben gemeenten intern onderzoek gedaan en stappen gezet om het te veel gedeclareerde zorggeld terug te halen.

#tagged wint Gouden Roos

De webserie #tagged, internationaal bekend onder de naam SWIPE, heeft in Montreux de prestigieuze Gouden Roos gewonnen in de categorie Social Media Video Series. Het afgelopen jaar werd #tagged al bedolven onder prijzen en nominaties op festivals in onder andere Brazilië, Engeland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en de Verenigde Staten.