impact
Elk kind speelt mee!

Samen spelen moet voor álle kinderen mogelijk zijn. Dat is waar veertien organisaties zich de komende twee jaar voor in gaan zetten.

De initiatiefnemers, onder wie minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en minister Hugo de Jonge, ondertekenden op 3 december (Wereld Gehandicapten Dag) in Den Haag het SamenSpeelAkkoord waarin de ambities zijn vastgelegd. Met dit akkoord willen de initiatiefnemers iedereen ervan bewust maken dat spelen normaal moet zijn in Nederland, voor alle kinderen. “Het veranderen van een mindset begint bij de jongste generatie. Een inclusieve start is de basis voor de rest van je leven”, aldus Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken. In december is tevens bekendgemaakt dat Rick Brink tot aan de verkiezingen van maart 2021 aangesteld blijft als minister van Gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV.

meer impact

Aangifte Jort Kelder na Brandpunt+

Jort Kelder deed begin oktober aangifte van bitcoinoplichting. Ook kondigde hij aan een stichting op te richten om bitcoinoplichters civielrechtelijk aan te pakken. Dit naar aanleiding van onderzoek door Brandpunt+ over bitcoinadvertenties. Vaak doken hierin foto’s op van bekende Nederlanders. Uit undercoveronderzoek van Brandpunt+ in augustus bleek dat een Tsjechisch bedrijf nepnieuwsadvertenties verspreidde over de presentator.

Kamervragen na TURN!

Tweede-Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) heeft minister Bruins van Medische Zorg en Sport schriftelijke vragen gesteld over de prestatiedruk in het turnen. Aanleiding was de uitzending van de documentaire TURN!, waarin een onthutsend beeld wordt geschetst van het trainingsregime voor jonge kinderen. Filmmaker Esther Pardijs belicht niet alleen de negatieve impact op haar 9-jarige zoon Roman en diens clubgenootjes, maar er wordt ook ingezoomd op de worsteling, dilemma’s en het verwachtingspatroon van ouders. Om op het gebied van de pedagogische visie meer te kunnen ontwikkelen heeft turnbond KNGU naar aanleiding van de documentaire de handen ineengeslagen met de KNVB. In december werd een overeenkomst tussen beide bonden officieel getekend om hierin samen te werken. 

Meldpunt  FNV over leerlingen in de zorg

Vakbond FNV heeft begin november, naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio, een meldpunt geopend voor leerlingen in de zorg. Het meldpunt is bedoeld voor leerlingen die te weinig begeleiding krijgen tijdens hun opleiding in de gehandicaptenzorg, kinderopvang, verpleging en thuiszorg. In Reporter Radio vertelden leerlingen dat zij onder andere medicatie moesten uitdelen en injecties moesten geven terwijl ze daartoe niet bevoegd waren. Dat kan leiden tot onverantwoorde situaties waarbij de veiligheid van patiënten mogelijk in het geding komt. Honderden leerlingen in de zorg en kinderopvang overwegen om te stoppen met hun opleiding na vervelende ervaringen bij hun stagebedrijf. Dat bleek uit een tussenstand van het meldpunt Stagemisbruik medio december.