prijzen
No Limits Network wint INC Award

Unaniem is de beslissing van de jury van de INC Awards om deze nieuwe prijs toe te kennen aan ons online platform No Limits Network, voor en door mensen met een beperking: “No Limits Network past helemaal in deze tijd!"

"Het feit dat de reportages worden gemaakt door mensen met een beperking zelf, maakt ze authentiek, radicaal eerlijk, en toont een onverbloemd perspectief van leven met een beperking in onze maatschappij. Het confronteert het publiek met vragen.”
De INC Awards zijn bedoeld voor bedrijven en organisaties met een aantoonbare voorbeeldfunctie bij het integreren van mensen met een verstandelijke beperking in het maatschappelijk verkeer.

meer prijzen

#DutchArms scoort hoge ogen bij Prix Europa

“De jury is onder de indruk van het slimme gebruik van digitale middelen in #DutchArms... Het concept verdient het om naar meer landen te worden gebracht en zal een referentiepunt zijn voor nieuwe manieren van digitale interactieve onderzoeken voor publieke omroepen in de komende jaren.”
Lovende woorden van de jury van de prestigieuze Prix Europe die het crowdsourcing project #DutchArms (Explosieve Export) een Special Commendation toekent. In #DutchArms werken datajournalisten van KRO-NCRV samen met het internationale onderzoekscollectief Bellingcat en het Nederlandse journalistieke platform Lighthouse Reports. #DutchArms doet onderzoek naar de handel in tweedehandse wapens uit Nederland. Het onderzoek leidde eerder dit jaar al tot Kamervragen.

Het beste voor Kees hoogst gewaardeerde 2Doc-docu

De documentaire Het beste voor Kees over de autistische Kees die bij zijn ouders in het tuinhuis woont, is de hoogst gewaardeerde 2Doc-documentaire. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de tv-documentairerubriek 2Doc is het publiek gevraagd welke documentaire zij het hoogst waarderen. De KRO-NCRV documentaire De kinderen van Juf Kiet, over de Brabantse schooljuf Kiet en haar klas met migrantenkinderen, staat op de derde plek.

Pieter van Diepen wint Groot Dictee op NPO Radio 1

Pieter van Diepen uit Leiden is de winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat het NPO Radio 1-programma De Taalstaat houdt op zaterdag 15 december in de Centrale Bibliotheek van Haarlem. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert na een jaar van afwezigheid terug, nu op NPO Radio 1 bij KRO-NCRV. De initiatiefnemers (Het Genootschap Onze Taal, De Taalstaat, producent Men at Work en NPO Radio 1) willen met de terugkeer van het Groot Dictee de jarenlange dicteetraditie op een toegankelijke wijze in ere herstellen. Het dictee moet meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden en het moet deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren.

Eva wint Sonja Barend Award

In de live-uitzending van DWDD op 17 oktober wordt Eva Jinek verrast door oud-talkshowhost Sonja Barend die haar de Sonja Barend Award overhandigt voor het  stevige interview met DENK-kamerlid Farid Azarkan in Jinek. Volgens de vakjuryleden was haar vraaggesprek met het Tweede Kamerlid van DENK het beste interview van het afgelopen televisieseizoen.
Jurylid Angela de Jong, TV-recensent van het AD: “Soms zijn het niet de vragen, maar juist de momenten dat je je mond houdt als interviewer. De DENK-politicus probeerde zijn gebrek aan argumenten te verhullen met veel geschreeuw en jij-bakken. In plaats van terug te schreeuwen kiest Jinek er op het juiste moment voor om in te houden en het bij een ijzige blik te laten. Dat werkt. Het is Jinek op haar best, DENK op zijn lelijkst.”

VR-docu wint VEVAM Fonds Prijs

“De kijker voelt zich als een welkome gast, er is geen ogenblik van ongemakkelijkheid, noch van opdringerigheid te bespeuren. De makers leveren een teder portret, dat uiterst accuraat is van observatie en niet alleen zintuigelijk, maar ook emotioneel, dichtbij komt.”
Op het Nederlands Film Festival in Utrecht ontvangen makers Anke Teunissen en Jessie van Vreden van de VR 360-docu De stoel van de laatste jaren de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2018. De prijs richt zich op recente, grensverleggende en ambiteuze Nederlandse filmproducties. Als kijker stap je in de documentaire via een mix van audio, 360º-video en animatie in het leven van Egbert en Fred. Vanuit hun stoel vind je allerlei persoonlijke en nuttige spullen binnen handbereik: een radio, een stapel streekbladen, een bloeiende tuin, een telefoon, een klepperende ketel op de houtkachel. Vanuit de stoel ontvouwen zich verhalen uit het leven van de hoofdpersonen.

Dubbel prijs in Tokyo voor educatieve televisie

Jaarlijks wordt in november in Tokyo de Japan Prize uitgereikt, een van de meest toonaangevende prijzen wereldwijd op het gebied van educatieve televisie. De kleuterdocu Gulia en Sophia gaan naar zwemles en de jeugdfilm #tagged hebben in Tokyo in allebei de Japan Prize gewonnen, in respectievelijk de categorie Pre-school en Youth.

Jeugddocu Luister wint Cinekid

De korte documentaire Luister (regie: Astrid Bussink) wint op het jeugdmediafestival Cinekid in oktober de prijs voor Beste Korte Nederlandstalige documentaire. In Luister komen verschillende gesprekken voorbij van kinderen die met de Kindertelefoon bellen. Het zijn soms serieuze gesprekken over nare kwesties als het leven in een asielzoekerscentrum, ouders die nooit thuis zijn of ouders die gaan scheiden. Maar kinderen bellen ook gewoon voor een praatje of een grapje.