samenwerkingen
KRO-NCRV in De Nacht van de Vluchteling

In het holst van de nacht op zaterdag 16 juni wandelen ruim 5000 mensen veertig kilometer door Nederland tijdens de Nacht van de Vluchteling, een initiatief van de Stichting Vluchteling.

Het doel? Met elkaar een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden in de regio. Voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Naast het ophalen van geld, vragen lopers met hun deelname op een positieve manier aandacht aan vluchtelingen wereldwijd. Liesbeth Staats en Joris Linssen presenteren op zaterdag avond live op NPO 2 De Nacht van de Vluchteling en interviewen deelnemers over deze indrukwekkende nachtelijke wandeltocht.

meer samenwerkingen

Kechies, liefde, rappers en volkszangers

In ons data-journalistieke project Taalbaas onderzoeken we het woordgebruik in Nederlandstalige muziek. In totaal zijn 7.604 tracks verzameld, wat neerkomt op 2.626.351 woorden uit de Nederlandse taal. Wat blijkt: rapper Lange Frans en volkszanger André Hazes zijn de verbinding tussen hiphop en overige Nederlandstalige muziek. Zodra je het vocabulaire van beide artiesten naast elkaar legt en beide muziekgenres tegenover elkaar zet, dan hebben deze twee artiesten de meeste overeenkomsten. Taalbaas is een onderzoek van onze datajournalistieke redactie, in samenwerking met het NPO Radio1-programma De Taalstaat van Frits Spits, Universiteit Leiden, het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Meertens Instituut.

Bert Kranenbarg live vanaf de Alpe d'Huez voor Alpe d'HuZes

Alweer voor de elfde keer vertrekt radio-presentator Bert Kranenbarg naar de Alpe d’Huez om programma’s te maken voor NPO Radio 5 over de actie Alpe d’HuZes. Op donderdag 7 juni is het daadwerkelijke sportieve evenement, met 4500 deelnemers, waarvan de allersterksten tot zes keer gesponsord de berg op gaan. In totaal bracht Alpe d’HuZes bij elkaar al ruim 150 miljoen euro op voor onderzoek naar de genezing van kanker.

Elfstedenzwemtocht voor KWF met NOS en KRO-NCRV

KRO-NCRV en NOS werken samen bij de registratie van de Elfstedenzwemtocht door Maarten van der Weijden in augustus.  Maarten zwemt in 3 dagen in totaal 163 kilometer door de Friese wateren om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. De NOS en KRO-NCRV werken samen in twee televisie-uitzendingen rond start en finish van deze topprestatie, met Joris Linssen en Dionne Stax als presentatoren.

Aanbellen bij 5000 deuren voor KWF

In 5 dagen aanbellen bij 5000 deuren. Deze uitdaging gaan NPO Radio 2-dj’s Wouter van der Goes en Frank van ’t Hoff aan in de Collecteweek van 3 tot en met 7 september. Voor KWF Kankerbestrijding toeren Wouter en Frank vijf dagen met hun Collectebus langs Olst, Terschelling, Haastrecht, Maastricht en Roosendaal, plaatsen waar KWF Kankerbestrijding te weinig collectanten heeft. Op NPO Radio 2 doen ze regelmatig verslag van hun ontmoetingen en bijzondere gesprekken.