impact
Al 22.000 keer een virtuele psychose ervaren

In 2017 werd de Virtual Reality-app De Verwarde Man uitgebracht. De app is gebaseerd op de ervaringen van Jeroen Zwaal, die maar liefst vijf keer een psychose kreeg. De app is sinds de release al 22.000 keer bekeken.

Zodra je de VR-bril opzet, zit je als de hoofdpersoon in Jeroens woonkamer en merk je hoe de psychose de overhand neemt en de werkelijkheid vertroebelt. Jeroen heeft in de afgelopen maanden al 20 workshops gegeven voor medewerkers in de zorg, aan wijkteams, bij de politie en het UWV, zodat zij via de app en VR-bril zelf kunnen ervaren hoe het is om psychotisch te zijn en wat dat betekent voor hun wereldbeeld.

meer impact

Duizenden reacties na gesprek Wout2Day over mensen met beperking in media

Wouter van der Goes praat met NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis in zijn uitzending op NPO Radio 2 op woensdag 13 juni. Matijn, die zelf is geboren met cerebrale parese (hersenverlamming), verwondert zich over het lage aantal mensen met een beperking in de media. Nijhuis: “Er zijn 1,7 miljoen mensen die zichzelf niet terugzien in de media."
"We hebben met dat gesprek echt een snaar geraakt”, laat Wouter weten aan De Telegraaf. „Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad: per Twitter, sms en e-mail.” Naar aanleiding van alle reacties gaat Wouter samenwerken met ons online platform No Limits Network en zo elkaar versterken en helpen om meer mensen met een beperking in de media te krijgen.

Na oproep Yo MO! gaat staatssecretaris Blokhuis in gesprek over depressies onder
bi-culturele jongeren

“Het is hoog tijd om het taboe rondom depressies onder bi-culturele jongeren te doorbreken en de landelijke campagne over depressies inclusiever te maken”, stelt presentator Mo Anouar van ons online kanaal Yo Mo!. Staatsecretaris Blokhuis van VWS pakt de handschoen op, zo laat hij weten tijdens het Algemeen Overleg GGZ in de Tweede Kamer in juni. Psychische problemen komen vaak voor bij biculturele jongeren, maar in veel gemeenschappen is het taboe op dit onderwerp groot. Eerder deden de makers van Yo Mo! al een oproep bij Kamerlid Antje Diertens (D66) om het onderwerp tijdens het debat aan te kaarten.

Kamervragen na uitzending Reporter Radio over misstanden WMO 

De uitzending van Reporter Radio (NPO Radio 1) op zondag 29 april over mistanden bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning leidt tot Kamervragen van Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) aan minister Hugo de Jonge van VWS. Gemeenten in ons land zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het leveren van de ondersteuning aan hulpbehoevende burgers. Maar het gaat op meerdere fronten mis zo blijkt uit de reportage van Reporter Radio: in Groningen voelen cliënten zich geïntimideerd, ‘onafhankelijke cliëntondersteuners’ blijken twee petten op te hebben en keuringsartsen werd gevraagd hun objectieve rapport aan te passen ten gunste van de gemeente.

Kamervragen na uitzending
De Monitor over extra middelen voor hoogbegaafdheid

De uitzending van 12 juni van De Monitor over hoogbegaafdheid en passend onderwijs leidt tot Kamervragen aan minister Slob van OCW. Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) willen van de minister weten hoe hij gaat toezien op de extra middelen voor hoogbegaafdheid.

No Limits Network zet jongeren op speeddate met minister
Hugo de Jonge

Op donderdag 14 juni presenteert minister Hugo de Jonge van VWS, namens alle departementen een plan van aanpak voor de toegankelijkheid van de maatschappij voor mensen met een beperking. Ons online platform No Limits Network, voor en door mensen met een beperking, organiseert in Utrecht een ochtend vol speeddates met jongeren met een beperking, die de minister bevragen over alle plannen. De speeddates zijn live te volgen op de Facebook-pagina van No Limits Network. Ook onze radio-programma’s op NPO Radio 2 en 5 besteden aandacht aan de speeddates.

Integriteitsmeldpunt BuZa na onderzoek Reporter Radio

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een meldpunt oprichten voor externe organisaties, aldus secretaris-generaal Joke Brandt van het ministerie naar aanleiding van een onderzoek van ons radioprogramma Reporter Radio.

Uit dit onderzoek blijkt dat een ambtenaar van Buitenlandse Zaken die contacten onderhield met ngo’s over vrouwenrechten, zich zelf schuldig maakte aan (seksuele) intimidatie. Reporter Radio sprak meer dan twintig betrokkenen medewerkers van ngo’s  die acht klachten tegen hem indienden wegens seksuele intimidatie, pesten en financieel machtsmisbruik. Daarvan werden er zes gegrond verklaard. De medewerkers van de ngo’s hebben het ministerie gevraagd een meldpunt te openen voor klachten van externe organisaties.