impact
Omarm de liefde in themaweek tijdens Pride Week

Met de speciale themaweek Liefde is van iedereen omarmde KRO-NCRV de liefde in de programmering op tv, radio en online tijdens Pride Week begin augustus. Zo werden diverse documentaires over homoseksualiteit uitgezonden.

Jan Kooijman ging in Mans Genoeg op zoek naar het antwoord op de vraag waarom homo-zijn nog steeds zoveel agressie oproept. In Homopesten schetste Frans Bromet een schokkend beeld van homohaat in Nederland. De ontroerende documentaire Out toonde een montage van video’s over hun coming-out die door jonge homo's, biseksuelen, lesbiennes en transseksuelen zelf op het internet zijn gezet. Ter gelegenheid van de themaweek was het logo van KRO-NCRV linksboven op het tv-scherm in de kleuren van de regenboogvlag en waren er speciale idents achter de programma’s.

meer impact

Non-binair personage SpangaS maakt veel los

Begin september startte bij KRO-NCRV SpangaS: De Campus, de eerste Nederlandse tv-serie met een non-binair karakter. Dit seizoen voegt Lesley zich bij de groep scholieren. Lesley is non-binair, wat betekent dat die niet man en niet vrouw is. Het nieuws over dit nieuwe personage maakte veel los, zowel onder kijkers als pers. Een post van NOS Stories over Lesley op Instagram werd maar liefst 500.000 keer bekeken.

1 miljoen keer Bach

Een jaar geleden begon programmamaker, conservatoriumdocent en Bachliefhebber Frank de Munnik de dagelijkse podcast Bach van de Dag. Hierin bespreekt hij op zijn eigen wijze het werk van de 17e eeuwse componist Johann Sebastian Bach en zijn eigen fascinatie voor hem. In de podcast zijn regelmatig bijzondere historische opnamen te horen, naast werk van Bach in bijzondere variaties. Nu, een jaar later, is de podcast meer dan 1 miljoen keer beluisterd en is daarmee best beluisterde podcast op NPO Radio 4.

Amazon verwijdert haatzaaiende boeken

Na Bol.com verwijderde ook Amazon.nl in augustus antisemitische en racistische boeken uit hun webwinkel. Aanleiding is onderzoek van Pointer eerder dit jaar waarin 116 dubieuze titels zijn gevonden die op Amazon worden aangeboden, zoals boeken van veroordeelde schrijvers als Germar Rudolf en fascisten als Joseph Goebbels, Benito Mussolini en Heimrich Himmler. Ook kwam Pointer erachter dat extremisten de gemakkelijke en snelle ‘self-publishingservice’ van Amazon gebruiken om hun haatdragende boeken aan een groot publiek te kunnen aanbieden.