impact
Corona-info voor iedereen toegankelijk

GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld heeft minister Slob vragen gesteld over de toegankelijkheid van media en belangrijk nieuws, zoals persconferenties, als het gaat om informatie over het corona-virus en de maatregelen die worden genomen door de overheid.

Directe aanleiding voor de Kamervragen was de oproep van minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink op social media om hier meer oog voor te hebben. Ook heeft Rick Brink een oproep gedaan aan programma-redacties om in hun programma's meer aandacht te schenken aan de situatie van mensen met een beperking in deze tijden.

meer impact

Bol.com past assortiment aan na onderzoek Pointer

Webwinkel Bol.com haalt tijdelijk honderden boeken uit hun assortiment offline, waaronder een nazistisch kinderboek. Bol.com verkoopt honderden extreemrechtse en antisemitische boeken waarin onder andere de Holocaust wordt ontkend, zo bleek uit onderzoek van het data-journalistieke platform Pointer begin maart. Federatief Joods Nederland heeft na de bevindingen van Pointer besloten aangifte te doen tegen Bol.com.

85 miljoen verbrande koffiebekertjes

GroenLinks, SP en D66 stelden begin februari vragen aan minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen over het verbranden van miljoenen koffiebekers door de Rijksoverheid, na onderzoek van De Monitor. Het Rijk liet in 2018 uitzoeken wat de milieuvriendelijkste verwerking van de koffiebekers zou zijn. De bekers met een coating van niet-fossiel plastic zouden worden verwerkt tot hygiënepapier. Uit onderzoek van De Monitor bleek echter dat de 85 miljoen bekers van 2019 verbrand zijn en niet verwerkt.