Als een van de eerste omroepen mocht KRO-NCRV begin maart de Smaakmaker ontvangen, een onderscheiding voor werkgevers die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt.

De onderscheiding is een initiatief van de Gemeente Hilversum. “KRO-NCRV zet zich met hart en ziel in voor een inclusieve arbeidsmarkt en er werken dan ook regelmatig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel voor als achter de schermen”, aldus Annette Wolthers, wethouder Werk en Inkomen bij de Gemeente Hilversum, bij de overhandiging van de onderscheiding aan Peter Kuipers, Directievoorzitter KRO-NCRV.

meer prijzen

Frits Spits meest impactvolle radiomaker

“Enorm inhoudelijk gedreven, doordacht en voorbereid en daardoor niet zo in staat te improviseren. Maar zorgt daarmee voor unieke combi’s aan speelsheid én inhoud. Schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist wat leren en meegeven."
Lovende woorden voor radiomaker Frits Spits, die behoort tot de vijf meest impactvolle radiomakers van Nederland van de afgelopen 100 jaar, aldus de lijst #Radio100. Op deze lijst prijken honderd Nederlanders die veel voor het medium radio hebben betekend. De lijst is samengesteld door radiozenderbaas Arjan Snijders, mediahistoricus Huub Wijfjes en mediadeskundige Ron Vergouwen.

Nadia en Rowan in Kleurrijke Top 100

Journaliste en presentatrice Nadia Moussaid voert dit jaar De Kleurrijke Top 100 aan. Afgelopen zomer verving Nadia Eva Jinek op NPO 1 tijdens haar zwangerschapsverlof. Ook was Nadia tot 1 februari jl. een van de 'anchors' van Brandpunt+. "Nadia staat voor de nieuwe generatie vrouwen van kleur in de media. Zij is wat ons betreft het gezicht van verandering en de personificatie van talent, vrouwelijk leiderschap, intellect en verbinding", aldus de jury.
Ook programmamaker Rowan Blijd van het online platform Spot On scoorde met haar vijfde positie hoge ogen bij de jury: “Rowan is new school media, de generatie die onvermoeibaar tot veel in staat is en content blijft creeëren ‘like there needs to be a better tomorrow.'” De Kleurrijke Top 100 is een jaarlijkse 'ranking' van Nederlanders die het verschil maken en die met hun werk, persoonlijkheid en visie een bijdragen leveren aan een inclusievere samenleving.

Impact DOCS Award voor Op weg naar Máxima

De documentaire Op weg naar het Máxima heeft een Award of Excellence gekregen in de Impact DOCS Awards Competitie in de categorie Lange Documentaire. Op weg naar het Máxima volgt drie kinderen die lijden aan de agressieve kinderkanker neuroblastoom. Terwijl zij worden behandeld in een tijdelijke locatie van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht, verrijst op de achtergrond het grootste kinderkankerziekenhuis in Europa. De Impact DOCS Award is een internationale film- en televisieprijs voor bijzondere prestaties op gebied van vakmanschap en creativiteit. In 2018 mocht KRO-NCRV ook al meerdere Impact DOCS Awards in ontvangst nemen, destijds voor de documentaire Zie mij doen.

NL Award voor docu Van verlies kun je niet betalen

De ontroerende documentaire Van verlies kun je niet betalen heeft op woensdag 27 maart de NL Award gewonnen in de categorie Beste Documentaire. Uit het juryrapport: "Aangrijpend en ontroerend. Het geeft een mooi beeld van een verdwijnend tijdperk en daarmee fungeert de film ook als een monument, als cultureel, immateriaal erfgoed."
De documentaire, een co-productie van KRO-NCRV met Omroep Zeeland, is een ontroerend en humoristisch portret van de oudste groenteboer van Nederland en zijn vrouw die met hart en ziel hun zaak bestieren en niet van ophouden willen weten. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste programma’s van de regionale omroepen. Van verlies kun je niet betalen won eerder al de PZC Publieks Award en de Lionsprijs voor beste Zeeuwse film.