Innovatie
350.000 beluisterde podcasts

2019 is het jaar waarin de podcast definitief is doorgebroken en met de aanstelling van een ‘podcastcoördinator’ afgelopen jaar geeft KRO-NCRV ruim baan voor de ontwikkeling van podcasts als apart medium.

In totaal hebben al 180.000 mensen een of meerdere podcasts van KRO-NCRV geluisterd en zijn er bijna 350.000 podcasts beluisterd. Op dit moment zijn negen verschillende podcastseries (wekelijks of als extra platform bij een programma) ontwikkeld en zijn er twaalf podcast-series in ontwikkeling of productie. 

meer Innovatie

Pointer, het nieuwe journalistieke merk van KRO-NCRV

Sinds twee jaar heeft KRO-NCRV een eigen succesvolle dataredactie voor onderzoeksjournalistiek. Met Pointer als nieuw journalistiek merk binnen de publieke omroep, kiest KRO-NCRV dit jaar ervoor om datajournalistiek het middelpunt te maken van haar journalistieke projecten en activiteiten. Met driemaal per jaar een tv-programma op NPO 2 en een continu online platform om interactieve verhalen te publiceren. Focus ligt hierbij op de doelgroep 30-49 jaar. Met herkenbare en aansprekende onderwerpen, dichtbij de burger en gebruik makend van het publiek. Bij de onderzoeken wordt zo veel mogelijk samengewerkt, bijvoorbeeld met studenten van universiteiten en (nationale en internationale) journalistieke platforms als Bellingcat, Follow The Money en Lighthouse Reports.

Jubilerende Willem Wever trakteert op podcastserie

Dit jaar bestaat Willem Wever 25 jaar en in dit jubileumjaar lanceert het bekende jeugdprogramma de reeks podcasts Toen was ik twaalf. Hierin vertellen kinderen hoe zij, destijds als 12-jarige, een indrukwekkende gebeurtenis in de geschiedenis, zoals de vuurwerkramp in Enschede of de Bijlmerramp, hebben beleefd. Voor veel volwassenen staan deze gebeurtenissen in het geheugen gegrift. Maar in de geschiedenisboekjes van de huidige generatie kinderen staan deze momenten summier beschreven. De podcasts sluiten aan op de gelijknamige rubriek in het tv-programma Willem Wever, waarin de verhalen kort zijn samengevat in een animatie. In de podcasts vertellen de hoofdpersonen hun eigen verhaal en wat het met ze gedaan heeft.