impact
Een eigen Minister!

Op maandag 17 juni kiest Nederland voor het eerst in de geschiedenis een eigen minister: de Minister van Gehandicaptenzaken.

Deze persoon komt aan het hoofd te staan van een nieuw ministerie, bij KRO-NCRV inpandig, dat de belangen behartigt van bijna twee miljoen Nederlanders met een beperking. Mensen die minder kans hebben op een baan, minder goed onderwijs kunnen genieten en minder sociale contacten hebben.
De Minister van Gehandicaptenzaken wordt het gezicht en de stem van mensen met een handicap in ons land. Na verkozen te worden staat de minister een jaar lang aan het hoofd van het Ministerie van Gehandicaptenzaken: een online platform waar de activiteiten van de minister gevolgd worden. Op maandag 17 juni kan het publiek stemmen op hun favoriete Minister van Gehandicaptenzaken tijdens de gelijknamige live-show op NPO 1, gepresenteerd door Lucille Werner.

meer impact

Gemeentelijke politiek in actie voor verzakte huizen 

Huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen in Nederland moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van afgelopen zomer heeft geleid tot laag grondwater en dat heeft de funderingsproblemen vergroot. Dit nieuws in de uitzending van De Monitor van 24 februari maakte veel los onder huiseigenaren en de gemeentelijke politiek. Het herstellen van een verzakte fundering kost namelijk een hoop geld: zo'n 50.000 tot 100.000 euro per fundering. Bij een bank is het moeilijk om het benodigde geld te lenen. Als je gemeente zich heeft aangesloten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, is het mogelijk om daar een lening voor af te sluiten. Naar aanleiding van de uitzending van De Monitor maken diverse lokale politici zich sterk om hun gemeente ook aan te laten sluiten bij dit Fonds, waaronder politici in Heerenveen, Castricum en Sliedrecht.

Export van wietplantages als nieuw businessmodel

Het aantal Nederlandse wietplantages in het buitenland stijgt drastisch. In België, Duitsland en Spanje worden steeds meer Nederlandse plantages aangetroffen, blijkt uit onderzoek van ons NPO Radio 1-programma Reporter Radio op zondag 4 februari. Diverse media namen dit nieuws over.
Er zijn in 2017 tweeënhalf keer zoveel plantages ontmanteld als in het jaar daarvoor en ze worden ook steeds verder in onze buurlanden aangetroffen. Het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving in Lissabon noemt Frankrijk, Denemarken en Tsjechië als andere landen waar Nederlandse cannabisplantages zijn aangetroffen. “De wietplantage is een internationaal businessmodel geworden”, aldus de experts van het waarnemingscentrum.

Spoorloos in top-100 meest geëxporteerde formats ter wereld

Ons programma Spoorloos is door K7, dat rapporteert over de wereldwijde tv-industrie, opgenomen in Tracking The Giants: The Top 100 Travelling TV Formats, ofwel de Top 100 van meest geëxporteerde formats ter wereld. Een indrukwekkende prestatie, want de lijst wordt gedomineerd door commerciële formats van een handvol grote multinationals die samen meer dan 80% van de titels leveren.
Spoorloos (Long Lost Family) is in deze Top 100 één van de zeldzame publieke omroepformats en wordt bestempeld tot een 'powerhouse format' . Dit zijn formats van meer dan vijftien jaar oud die ‘still going strong’ en onverslijtbaar zijn, samen met onder andere Idols, Big Brother en Temptation Island. Spoorloos is verkocht aan onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Israël. Ook worden Britse en Amerikaanse afleveringen vertoond in onder andere Australië, Duitsland en geheel Afrika.

Docu Klem aan de kade doet stof opwaaien in Ouder-Amstel

De documentaire Klem aan de kade, uitgezonden op NPO 2 op 4 februari, over woonbootbewoners aan de rand van Amsterdam die moeten wijken voor grote projectontwikkelaars, deed flink stof opwaaien in de gemeente Ouder-Amstel na uitzending . Zo stelde de gemeenteraad van Amsterdam vragen over de nalatige rol van de gemeente Amsterdam in deze zaak en zamelden mensen spontaan geld in voor de advocaatkosten van hoofdpersoon Jan Griffejoen. De gemeente Ouder-Amstel wil ontwikkelingen in het gebied rondom de woonboten aan de Duivendrechtsevaart "hand in hand laten gaan met zorg voor de mensen die er nu leven", liet zij weten na de documentaire.