impact
Een inclusieve samenleving

2 miljoen mensen met een beperking hebben in Nederland geen gelijke kansen. Als je als omroep gelooft in een samenleving waarin plek is voor iedereen, dan is er werk aan de winkel. Daarom is op 17 juni de eerste verkiezing voor de Minister van Gehandicaptenzaken georganiseerd, live vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

Onder toeziend oog van stichtingen, politici en bestuurders is de 33-jarige kandidaat Rick Brink verkozen door Nederland. Een dag later werd hij onder een daverend applaus verwelkomd bij KRO-NCRV, waarbij ook de wethouder van Sociale Zaken van de gemeente Hilversum aanwezig was. Dezelfde week nog bracht Rick een bezoek aan minister Hugo de Jonge, ontmoette hij ministers in de beroemde Blauwe Zaal naast het Torentje en heeft hij samen met Lucille Werner op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn standpunten verder toegelicht.
Ook de pers was deze dagen in groten getale aanwezig om de kersverse minister te spreken. Rick is komend jaar aan de slag om te zorgen dat ook deze groep van 1,8 miljoen mensen gehoord en gezien gaat worden. 

meer impact

Stefan Stasse red de bij

Het gaat niet goed met de bijenpopulatie in Nederland. Daarom startte De Staat van Stasse een actie om de bij te redden, want KRO-NCRV vindt het belangrijk dat we de aarde doorgeven aan volgende generaties. Minister Schouten gaf het startschot voor de actie samen met de Nationaal Zaadcoördinator Frank van 't Hof en Kruisbestuiver Sophia Zomer. Ook 3FM-dj’s deelden de oproep en honderden luisteraars lieten weten zaad te willen ontvangen en uit te strooien. Dit alles heeft geleid tot een geweldig resultaat: maar liefst 15.000 vierkante meter in Nederland is bevrucht met de zaadbommen.

Wouter vertelt live The Passion voor blinden

Wouter van der Goes heeft The Passion tot leven gebracht met audiodescriptie op NPO Radio 2. The Passion was hierdoor, dit jaar vanuit Dordrecht, óók te volgen voor blinden en slechtzienden. Tussen de dialogen door beschreef Wouter in zijn programma wat er in de grote paasvertolking gebeurde. Deze audiodescriptie is tot stand gekomen in samenwerking met Bartiméus. Zij ondersteunen mensen met een visuele beperking om het leven te leven zoals zij dat willen. Met het thema ‘Je bent niet alleen’ legde The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen.

Nieuws uit Reporter Radio over staatlozen verandert beleid

Als je staatloos bent, ziet geen enkel land jou als burger. Geschat wordt dat er in Nederland tien- tot twaalfduizend staatlozen zijn. Voor hen is er weinig geregeld en is er geen landelijk beleid. Reporter Radio deed hier onderzoek naar en constateerde dat Nederlandse gemeenten grote problemen ervaren met het registreren van staatloze inwoners. Diverse media namen dit nieuws over. En het nieuws heeft zelfs tot een beleidsverandering geleid. Gemeenten Amsterdam en Utrecht nemen, na de uitzending van Reporter Radio, het heft in eigen hand en nemen maatregelen om de positie van staatlozen te verbeteren.