prijzen
Eva Jinek gekroond tot Omroepvrouw van het Jaar

In januari is Eva Jinek uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar. Een prestigieuze prijs, die jaarlijks door het vakblad Broadcast Magazine wordt toegekend.

Eva Jinek is in september 2013 bij KRO-NCRV begonnen met haar dagelijkse talkshow Jinek, die in korte tijd uitgroeide tot een vaste waarde op NPO 1. De afgelopen jaren maakte Eva naast Jinek ook de zeer succesvolle serie De Verenigde Staten van Eva voor KRO-NCRV. In 2017 won Eva al de Zilveren Televisie-Ster Beste Presentrice. Haar programma’s scoren fantastische kijkcijfers en lovende recensies. Haar site EvaJinek.nl en haar social media zijn eveneens zeer succesvol en vielen in 2017 eveneens in de prijzen. Ter gelegenheid van de prijs heeft de KRO-NCRV dit jaar het Jinek Stipendium in het leven geroepen, waarmee Eva jong journalistiek talent gaat ondersteunen.

meer prijzen

Splash Award voor site EvaJinek.nl

Het online platform EvaJinek.nl won op 22 maart de Splash Award in de category Publishing/Media. De Splash Awards worden toegekend aan de beste drupal-sites in Nederland. Het platform is gebouwd door bureau LimoenGroen.

Kristallen Film voor documentaire Doof Kind

Onze 2Doc-documentaire Doof Kind (regie: Alex de Ronde) draait momenteel met groot succes in de bioscopen en heeft op medio maart de Kristallen Film ontvangen voor 10.000 betalende bezoekers.

Doof Kind laat zien hoe de dove Tobias, zoon van regisseur Alex de Ronde, zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. In 2017 werd de film bekroond met de VPRO IDFA Audience Award op het documentairefestival IDFA. 

Jeugddocumentaire Hello Salaam wint Australische filmprijs

De korte jeugddocumentaire Hello Salaam heeft zondag 21 januari op Flickerfest (hét kortfilmfestival van Australië) gewonnen, en wel de Academy® Accredited Flickerfest Award for Best Short Documentary. Dat betekent ook dat de film nu officieel gekwalificeerd is voor de Oscars.

Jeugddocumentaire CHE! verkozen tot beste documentaire op Shortcutz-festival Amsterdam

De jeugddocumentaire CHE! heeft maandagavond 22 januari de award Mr. Zee Beste Documentary gewonnen op Shortcutz Festival in Amsterdam. CHE! is een stoere, soms absurdistische jeugddocumentaire over de 12-jarige Che die een nogal levendige en tikkeltje griezelige fantasie heeft. CHE! is ontwikkeld in het kader van de Kids & Docs workshop, georganiseerd Cinekid, IDFA en het Mediafonds met medewerking van NPO Zapp en de publieke omroepen.

Juryprijs Docville Leuven voor documentaire Zie mij doen

De spraakmakende documentaire Zie mij doen heeft op 29 maart de juryprijs gewonnen voor beste Belgische documentaire op het filmfestival Docville in Leuven. In de documentaire volgt maker Klara van Es een jaar lang zes bewoners van Monnikenheide in Zoersel, een organisatie die hulp en onderdak biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. De documentaire wordt in najaar 2017 uitgezonden op NPO 2.

Publieksprijs Docville Leuven voor documentaire Doof Kind

Op 29 maart ontvingen de makers van de documentaire Doof Kind de publieksprijs van het festival Docville in Leuven. Doof Kind is een portret van de dove Tobias, zoon van regisseur Alex de Ronde, en laat zien hoe Tobias zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Doof Kind is gemaakt in coproductie met KRO-NCRV, met steun van het Nederlands Filmfonds.

Jetske van den Elsen en Pepijn Gunneweg door kijkers verkozen tot Zappers van het Jaar

Zaterdag 17 februari was de avond van de uitreiking van de Zapp Awards en daarbij vielen Jetske van den Elsen en Pepijn Gunneweg in de prijzen: zij werden uitgeroepen tot Zapper van het Jaar! Deze publieksprijs wordt uitgereikt aan Zapp-presentatoren die zich al jaren inzetten voor jeugdtelevisie. Jetske en Pepijn hebben elf jaar lang elke zaterdag de BZT show gepresenteerd voor KRO-NCRV op NPO Zapp.